Home > Holding > motormanagement

Motormanagementsysteem

Een voorbeeld van pragmatische innovatie is het motormanagement op het machinepark. Onze modernste machines zijn uitgerust met een motormanagementsysteem dat op afstand periodiek wordt uitgelezen. Dit geeft de machine- en vrachtautoparkbeheerder de tools om met de machinist (bij kranen) of chauffeur (bij transportvoertuigen zoals dumpers) het gebruik van het materieel te optimaliseren.

Tevens wordt er bij nieuwe vrachtauto’s gebruik gemaakt van de rijassistent. Dit is een systeem die de chauffeur direct voorziet van informatie m.b.t. remgedrag en rijgedrag zoals b.v. het snel accelereren bij kruisingen, het niet op tijd opschakelen. Hierbij gaat het niet alleen om het vakmanschap, maar om energie te besparen, kosten van onderhoud te reduceren en reparaties te voorkomen.
Het uitlezen van het motormanagementsysteem stelt de machine- en vrachtwagenparkbeheerder in de gelegenheid om te zien wanneer bijvoorbeeld de kraan licht wordt belast, terwijl de kraan onnodig in de powermodus (en daarmee een hoger verbruik) staat. Hiervan kan een rapportage worden uitgedraaid. Door dit te bespreken met de machinist wordt de machinist bewuster van het gebruik van zijn kraan, waardoor de machinist in zijn werkzaamheden minder brandstof zal verbruiken.

terug